Inverted Aeropress
Inverted Aeropress – kaffebrygning på hovedet
Måske har du allerede en Aeropress, og er blevet helt habil til at brygge kaffe med den. Men vidste du, at du også kan bruge Aeropress’en på hovedet? Nå, ikk’. Så læs med her, og lær, hvordan du brygger ”inverted Aeropress”, og hvorfor det i det hele taget er en god ide.
Umiddelbart lyder det lidt som noget, du gør, fordi du kan.
For hvad katten skulle fordelen være ved at vende Aeropress-stemplet på hovedet og komme kaffen i, i den ende hvor filteret skal sættes på.
Men…
Det gør faktisk en forskel.
Særligt for dem, der er til en lidt stærkere kaffe.
For ved at vende Aeropress’en på hovedet får kaffebønnerne lov til at trække lidt længere tid i vandet. Det øger ekstraktionen, så du får en lidt kraftigere smag på den færdigbryggede kaffe.
Og så kan det jo nok imponere en eller anden kaffenørd i din omgangskreds, som ikke kender tricket.
Ok – hvordan brygger du så inverted Aeropress?
Tricket er, at du ikke sætter noget filter i bunden af din Aeropress.
I stedet sætter du stemplet i fra toppen, trykker det ned til mellem 3 og 4 på skalaen. Så kommer det ikke til at virke så vakkelvornt.
Derefter vender du Aeropress’en om, og stiller den på hovedet oven på vægten.
Nu skal du så bruge:
- 16 gram nykværnet god – gerne espresso – kaffe i mellemgrov kvalitet.
- 240 gram varmt vand ved en temperatur på omkring 96 grader.
Og så gør du sådan her:
- Afvej de 16 g kaffe ved at hænde den ned i den omvendte Aeropress.
- Hæld cirka 80-100 g varmt vand i, og giv kaffen lov til at bloome.
- Væd imens filterpapiret, og sæt det i filterhætten.
- Efter cirka 30 sekunder hælder du resten af vandet på. Justér eventuelt forsigtigt stemplet, så der bliver plads nok.
- Lad så kaffen trække i cirka 1,5 minutter til, mens du skruer filterhætten med filteret på.
- Vend så Aeropress’en, sæt den hen over koppen, og tryk langsomt stemplet i bund.
Sådan!
Så har du brygget en gang inverted Aeropress.
Nu er der bare tilbage at smage på sagerne, og finde ud af, hvilken vej du er til, når du skal brygge kaffe på Aeropress’en næste gang.
Rigtig god fornøjelse.
Post a Comment
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.