Have A Coffee 2020 Logo

Har du spørgsmål så kan du altid skrive til vores live support nede i højre hjørne af din skærm, vi er online mandag-torsdag 10.00-15.00 og fredag fra 10.00-14.00.

I samme tidsrum er du altid velkommen til at ringe til vores kundeservicecenter på +45 7199 1972

Ønsker du email support, så kan vi kontaktes på følgende;

Privatkunde? Så skriv til [email protected]

Erhvervskunde? Så skriv til [email protected]

a

Have A Coffee

Espresso – basen til de klassiske kaffedrikke

Espressoen er ikke alene en kop kaffe i sig selv. Det er grundlaget for stort set alle de klassiske kaffedrikke som Caffe Latte, Cappuccino, Latte Macchiato, Flat White og så videre. I sig selv findes der 3 forskellige typer af espresso navngivet på italiensk. Her får du forskellen på de 3.

Espressoen og espressomaskinen er henholdsvis den vigtigste kaffe og den vigtigste maskine i enhver café med respekt for sig selv.

For espressoen er nemlig grundlaget – eller rettere kaffen – i alle de klassiske kaffedrikke, som du kan få på en café. Samtidig kan den serveres alene. Enten som en stræk – men mindre bitter – Ristretto, den dobbelte Espresso Doppio, eller Lungo, som er brygget over længere tid end de to andre typer.

De har hver deres egne kendetegn, hver deres smagsnuancer og hver deres fanskare af kaffeelskere.

Lad os hilse på dem her:

Ristretto – den kraftige espresso med mindre bitterhed

Ristretto sådan:

  • 7-10 gram hårdtstampet kaffe
  • 30-45 ml vand
  • Gennemløbstid på 20-25 sekunder

Ristretto betyder ”begrænset” på italiensk. Det er et meget koncentreret espressoshot, som brygges med en forholdsvis kort gennemløbstid. Det giver et meget fyldigt espressoshot.

Det er espressoen for dig, dom ønsker en renere og finere smagsoplevelse med mindre bitterhed og en meget langvarig eftersmag.

Ristretto er den espresso, der bruges i de fleste klassiske kaffedrikke.

Doppio – en dobbelt espresso

Doppio sådan:

  • 14-20 gram stampet kaffe
  • 60-75 ml vand
  • Gennemløbstid på 20-25 sekunder

Doppio er det italienske ord for ”dobbelt”. Her køres der to espressoshots i en kop med samme gennemløbstid som en ristretto.

Udover at give dig dobbelt op på den gode espressosmag, får du dig også et ekstra kraftigt skud koffein. Derfor virker en Doppio mere opkvikkende end de andre espressoer.

Lungo – den ”langtidsbryggede” espresso

Lungo sådan:

  • 7-10 gram stampet kaffe
  • 30-45 ml vand
  • Gennemløbstid på 50-60 sekunder

Lungo betyder ”lang” på italiensk, og er en espresso med samme mængde kaffe og vand som en ristretto. Den er bare brygget med en længere – deraf lang – gennemløbstid.

Det giver bønnerne en længere kontakt med vandet, hvilket gør den lidt mere bitter i smagen end ristrettoen. Til gengæld er smagen ikke nær så kraftig.

Så er du til en lidt tyndere og mildere kaffesmag, og kan lide den ekstra bitterhed, er en Lungo en fantastisk kaffenydelse.

Kaffen til din espresso

Til at brygge en god espresso kan du faktisk bruge en hvilken som helst ristet kaffebønne. Både en lysristet, mellemristet og mørkristet. Så har du en kaffebønne, du synes smager godt som f.eks. filterkaffe eller i en AeroPress, vil du højst sandsynligvis også kunne lide den som espresso.

De fleste foretrækker dog en mørkere mellemristet eller mørkristet kaffe. Eller at købe en såkaldt espressoristet kaffe. Den er netop oftest ristet inden for dette interval. Så som sådan er der ikke en særlig ristning, der hedder ”espresso”. Det er bare for at signalere, at bønnerne er ristet til dette formål.

Derfor kan der også være stor forskel på smagen af den espresso, du får, hvis du vælger en ”espressoristning”. For hvert kafferisteri har sit helt eget bud på, hvor på skalaen mellem mørkere mellemristet eller mørkristet kaffe deres espressoristning ligger.

Udover ristningen har bønnernes oprindelse og behandling efter høsten også en stor betydning for smagsoplevelsen. Ved at købe en single lot bønne får du de bedste muligheder for at få en helt unik kaffesmag, som du ikke får med de bønner, du kan købe i supermarkederne.

Det gør din espresso til noget helt specielt. Både for dig selv og de gæster, du byder på en kop friskbrygget espresso.

Så und dig selv – og dine gæster – den bedste espressosmag, og vælg en af vores mange forskellige espressokaffer fra brasilianske kaffebønder.

Post a Comment