Have A Coffee 2020 Logo

Har du spørgsmål så kan du altid skrive til vores live support nede i højre hjørne af din skærm, vi er online mandag-torsdag 10.00-15.00 og fredag fra 10.00-14.00.

I samme tidsrum er du altid velkommen til at ringe til vores kundeservicecenter på +45 7199 1972

Ønsker du email support, så kan vi kontaktes på følgende;

Privatkunde? Så skriv til [email protected]

Erhvervskunde? Så skriv til [email protected]

a

Have A Coffee

Sådan smager du dig til den bedste kaffe

Skal du finde den bedste kaffe efter din smag, er du nødt til at smage dig frem. Og har du flere kandidater til den bedste kaffe, kan du med fordel bruge samme fremgangsmåde som de professionelle kaffesmagere. Den kaldes cupping, og den kan du læse mere om her.

Du behøver ikke være uddannet barista eller have taget et langt kursus i at smage på kaffe, for at kunne afgøre, hvilken kaffe, der smager bedst i din mund.

For hvad der er en god kaffe, er en individuel og meget personlig afgørelse.

Derfor er du den bedste til at afgøre, hvad der er den bedste kaffe for dig.

 

Hvad skal du bruge til din egen cupping?

Når de professionelle kaffesmagere udvælger kaffer, bruger de den såkaldte cupping-metode. Den går helt enkelt ud på at brygge forskellige kaffer i nogle små kopper, og så smage på dem for at sammenligne dem.

Alt hvad du behøver, er nogle kopper i samme størrelse, nogle helt friskkværnede kaffebønner, som er ristet inden for de seneste 14 dage, og varmt vand. 

Så er du klar til at lave din egen cupping.

Sådan foretager du din egen cupping

Lad os sige, at du har tre forskellige kandidater til din favoritkaffe. Og nu vil du gerne afgøre, hvilken kaffe du synes allerbedst om.

  1. Derfor tager du tre ens kopper på omkring 250 ml, og sætter vand over at koge på elkedlen.
  2. Imens afvejer du 12 gram bønner af hver af dine kaffekandidater, maler dem én ad gangen, og kommer den friskmalede kaffe i hver sin kop. Duft til bønnerne, når de er hældt op i koppen – og notér dig de aromaer, som du opfanger.
  3. Når vandet koger, lader du det afkøle til en temperatur på omkring 94-96 grader.
  4. Hæld derefter 200 ml vand (200 g, hvis du vejer vandet af i kopperne) over bønnerne i hver kop.
  5. Sørg for, at alt den friskmalede kaffe bliver gennemvædet af vandet, når du hælder vand over.
  6. Lad nu kaffen trække i 4 minutter i kopperne. Duft til dampen fra kaffen flere gange undervejs, notér dig aromaerne og sammenlign med duften fra de friske bønner.
  7. Når kaffen har trukket færdig, rører du rundt i toppen af kopperne med en ske, så den kaffe, som ligger i overfladen, falder til bunds. Husk at røre det samme antal gange i hver kop – f.eks. 3 gange.
  8. Ligger der crema eller kaffepartikler i overfladen, fjernes de med skeen.
  9. Smag nu på kaffen i hver af kopperne med skeen. Husk at slubre kaffen fra skeen. Så bliver smagsnoterne nemmere at opdage.
  10. Lad også kaffen komme rundt på alle dele af tungen, så du får aktiveret alle smagsområderne på tungen (Se nedenfor). Så er du sikker på at få registreret alle smagsnoterne.
  11. Notér nu smagsnoter, mundfølelse og eftersmag for hver enkelt kaffe (se nedenfor).

Gentag eventuelt smagningen flere gange i træk, og husk at skifte mellem kafferne efter tur. Og tilføj eller ret de noterede detaljer for hver kaffe.

Nu bør du kunne udpege den af de tre kaffer, som du synes allerbedst om.  

Smagsnoter: Hvor sidder de forskellige grundsmage på tungen?

Når du smager på kaffen, er det vigtigt, at du får den rundt på hele tungen. For grundsmagene har hver deres smagsområde på tungen – selv om der er lidt uenighed om, hvor præcist den femte grundsmag sidder på tungen.

De fem grundsmage er henholdsvis sødt, salt, syrligt, bittert og den såkaldte umami. Hver af de fem grundsmage minder om:

  • Sødt: Smager som sukker, honning, lys chokolade eller frugt.
  • Salt: Smager som salt, soja, ansjoser, bacon eller soja.
  • Surt: Smager som citron, eddike, syltede agurker, kernemælk eller surmælksprodukter.
  • Bittert: Smager som grape, mørk chokolade, rucolasalat eller valnødder.
  • Umami: Smager som tomat, champignon, parmesanost eller tang.

Grundsmagene er placeret sådan her på tungen:

  • Sødt sidder helt forrest på tungespidsen.
  • Salt sidder lige bag sødme på hver side af tungen.
  • Surt sidder på kanterne af tungen lidt længere tilbage end salt.
  • Bittert sidder inde midt på tungen.
  • Umami er der lidt uenighed om. Nogen angiver, at den sidder helt bagerst på tungen, bag bittert, mens andre mener, den sidder fordelt over hele den forreste del af tungen.

Så sørg for at få kaffen rundt på hele tungen.

Mundfølelse og eftersmag

Mundfølelse og eftersmag er to andre vigtige detaljer i det samlede smagsindtryk.

Mundfølelsen handler om, hvordan kaffen opleves i munden. Er den tung, fyldig, tynd, let eller cremet.

Eftersmagen handler dels om, hvilke smagsnoter eftersmagen har, og hvor længe smagen holder – samt hvilke smagsnoter, som træder frem hvornår i eftersmagen.

Jo mere du smager, jo bedre bliver du

Nu ved du mere om, hvordan du laver cupping, og hvordan du opfanger så mange smagsnoter og oplevelser med kaffen som muligt. Nu mangler du bare selve den praktiske erfaring. 

Så se bare komme i gang – og husk: Jo oftere og jo mere kaffe du smager på, jo bedre bliver du til at opfange og opleve alle detaljerne ved din kaffe.

Post a Comment