Have A Coffee 2020 Logo

Har du spørgsmål så kan du altid skrive til vores live support nede i højre hjørne af din skærm, vi er online mandag-torsdag 10.00-15.00 og fredag fra 10.00-14.00.

I samme tidsrum er du altid velkommen til at ringe til vores kundeservicecenter på +45 7199 1972

Ønsker du email support, så kan vi kontaktes på følgende;

Privatkunde? Så skriv til [email protected]

Erhvervskunde? Så skriv til [email protected]

a

Have A Coffee

Pour Over – Helt Enkelt

Hvad er Pour-Over og hvorfor er det så hipt?

“Pour Over” kommer af den engelske sætning “boiling water poured over ground coffee”. Kogende vand hældt over formalet kaffe. Så den danske oversættelse burde i sin enkelthed være Hæld-Over. Pour-Over lyder i den sammenhæng lidt mere lækkert 😉

Pour-Over kaffe har været en kendt bryggemetode i mange årtier. Det vi kender det for, er typisk filtertrakten sat ovenpå termokanden, hvor der med el-kedlen bliver hældt kogende vand over kaffepulver. Hvorfor er det så blevet så populært? Det er jo bare filterkaffe. Ja, men nej.

Lidt historie..
Pour-Over har altid været og vil altid være “bare” filterkaffe. Men igennem årene har kaffeentusiaster verden over fundet frem til metoder, der har forbedret måden hvorpå filterkaffe bliver lavet. Pour-Over metoden blev først anerkendt af SCA*, som en officiel bryggemetode for få år tilbage og er til d.d. stadig et meget diskuteret emne, kaffeentusiaster imellem, om hvad der er den rigtige og forkerte metode. I virkeligheden handler det om smag og behag.
Der hvor nogle mener, at der skal bruges 5,5g kaffe pr. 100ml vand, mener andre at 10g er bedre. Dernæst kommer det an på hvilket aggregat der bliver brugt; er det en Hario V60, Chemex, Loveramics, Timemore, Fellow, Kalita eller Origami – der findes et hav af forskellige dripper og pour-over sæt. Næsten hvert brand i kaffe branchen har lavet sin udgave af et aggregat til pour-over, og hvert aggregat har sin egen specifikke bryggeopskrift og specifikke filtre.

Hvordan finder du din “smag og behag”?

Der findes ingen guideline for hvad man skal starte med. Vi anbefaler at du spørger din lokale koffein-dealer til råds eller en bekendt som selv brygger derhjemme eller følger dine optiske sanser. Alle aggregater ser forskellige ud og derfor kan det være et godt sted at starte med det optiske. Tag den du synes er pænest – de kan mere eller mindre det samme.

Hvordan laver du den bedste Pour-Over?

Den officielle Golden Cup Standard fra SCA* har et blandingsforhold imellem kaffe og vand (også kaldt ratio) på 55g/L ± 10% med medium/groft kværnet kaffe – mere præcis kan standarden ikke være, da der er mange variabler i regnestykket. Blandt andet; hvilken kaffe bliver brugt og hvor frisk er den, hvilket aggregat og hvilket slags filter, og sidst men ikke mindst; de sensoriske oplevelser – hvordan kaffen skal smage.

Vores opskrifter er baseret på, hvilket bryggeaggregat der bruges. Derfor har vi i dette blog indlæg overordnet lavet en beskrivelse af hvordan Pour-Over bliver lavet og en oversigt over hvad du skal bruge for at komme godt i gang. De individuelle opskrifter bliver beskrevet hver for sig.

Overordnet er vores ratio på Pour-Over 70g/L ± med en gennemløbstid på ca. 3-5 min.
Hvilket oversat til almindeligt dansk og til direkte brugbare mål, er: 7g kaffe til 100ml vand. lavet på 3-5 min.

Startpakke

  • En dripper – filtertrakten.
    Denne findes i mange forskellige udgaver; størrelser, former og farver, som hver især sætter sit præg på smagen.
  • En karaffel – Chemex.
    Dette er en alt-i-en løsning: dripper og server. Denne findes i forskellige størrelser, med eller uden hank.
  • Et filter
    Det er vigtigt, at undersøge om lige præcis den dripper eller karaffel du vælger, skal bruge et specifikt filter. Chemex og Hario V60 har hver deres filtre, som er lavet specifikt til de to forskellige løsninger.
  • En server – kaffekande.
    Hvis du ikke vælger en karaffel, så skal du bruge en server. Dette kan være en termokande, en glaskande eller sågar din yndlingskop (så længe koppen har en standard størrelse)
  • En vægt
    Vægten kan være en almindelig køkkenvægt. Den bedste løsning er dog en vægt med timer. Hvis din vægt ikke har det, kan du sagtens bruge en seperat timer.
  • En timer
    Denne skal du bruge, for at sikre at vandet ikke løber for hurtigt eller for langsomt igennem kaffen. For lang tid kan gøre kaffen ubehagelig bitter og for kort tid kan gøre kaffen uønsket syrlig.
  • En el-kedel
    Rigtig mange sværger til en el-kedel med gooseneck, men en almindelig el-kedel kan også klare det. Hvad vigtigst er, at der er temperaturstyring på den.
  • En kværn
    Om det skal være en håndkværn eller en elektrisk, er langt hen af vejen underordnet.
  • Kaffe
    Valg af kaffe er en vigtig faktor for smagsoplevelsen. Din yndlingskaffe er formentlig ikke den samme som din nabo, så her kan vi kun guide dig i hvad du overordnet skal være opmærksom på.

    • Køb hele bønner og formal den mængde du skal bruge pr. gang du brygger kaffe.
    • Køb friskristet kaffebønner – smagsforskellen kan ikke beskrives, den skal opleves.
    • Køb med hjertet – vælg en forhandler med Direct Trade, så er du sikret at den kaffe du køber og drikker er bæredygtig igennem hele dens økosystem.
    • Dette skal du bruge for at komme godt i gang

 

Rigtig god fornøjelse

De bedste hilsner

 

*SCA: Specialty Coffee Association. Hvis du kunne tænke dig at vide mere om SCA, kan du læse om det her.

 

Post a Comment