Sådan vælger du den rigtige kaffekværn
Er du passioneret kaffedrikker, køber du hele bønner, og maler dem, hver gang du skal brygge kaffe. Det giver dig den absolut bedste smagsoplevelse på dine kaffedrikke. For så snart kaffen er malet, begynder den at miste smag. Spørgsmålet er bare, hvordan du vælger den bedste kaffekværn til den kaffe, du skal have malet. Det får du svar på i denne artikel.
Når du skal vælge den rigtige kaffekværn til dit behov, er der en lang række parametre, du skal være opmærksom på. Dem får du overblik over nedenfor, hvor vi samtidig forklarer værdien af de enkelte parametre, samt giver vores anbefaling til, hvad du bør vælge.
Hvilke typer af kaffekværne kan du vælge?
Generelt kan du vælge mellem tre forskellige typer af kaffekværne, og inden for hver kategori findes der så nogle yderligere valgmuligheder.
Vælg mellem en:
- Espressokværn – maler kaffen direkte ned i portafilteret i den helt rigtige formalingsgrad. Fordelen ved denne kværntype er, at du får den helt rigtige, fine formaling til din espressokaffe. Ulempen er, at kværnen kun kan bruges til espressokaffe.
- Elektrisk kaffekværn – maler kaffebønnerne ned I en lille beholder, så du nemt kan hælde den malede kaffe over i din stempelkande, Aero Press, dit kaffefilter eller hvordan du nu brygger din kaffe. Kaffekværnen kan indstilles til at male kaffen i den formalingsgrad, der passer til din bryggemetode. Nemt og fleksibelt.
- Manuel kaffekværn – en manuel kaffeværn giver en næsten lydløs formaling af kaffen, og gør dig uafhængig af strøm. Lige som den elektriske kaffekværn kan du indstille formalingsgraden, så den passer til bryggemetoden. Det giver en lidt mere vintage og hyggelig oplevelse, når du brygger kaffe – både for dig, og dem du laver kaffe til.
Hvilken type kaffekværn du vælger, afhænger af dit kaffeforbrug. Den elektriske kaffekværn er den mest alsidige, mens espressokværnen er specialiseret og den manuelle er den mest hyggelige – og lidt mere besværlige.
Koniske eller flade kværnblade?
Selve kaffekværnen består af to blade, som kaffebønnerne knuses imellem. Det er afstanden mellem bladene, som bestemmer formalingsgraden på bønnerne. Her kan du vælge mellem to forskellige typer: Koniske eller flade:
- Flade kværnblade – ligger lige oven på hinanden, og skal drejes mod eller fra hinanden for at ændre formalingsgrad.
- Koniske kværnblade – sidder på hver sin aksel, og det er afstanden mellem akslerne, der bestemmer formalingsgraden.
Hvilken type du vælger, er helt op til dig. Fordelen ved de flade blade er, at de er større. Derfor kan de male mere kaffe på samme tid end de koniske. Så har du behov for at male meget kaffe ad gangen, er de det bedste valg.
Justeringsmuligheder
På de elektriske og de fleste manuelle kaffekværne kan du justere formalingsgraden i forhold til den bryggemetode, som du maler kaffe til.
På de billigere kværne kan du typisk vælge mellem 4-5 indstillingstrin, som svarer til henholdsvis stempelkande, Aero Press, filterkaffe, pour over og espresso. Det er typisk også de indstillingsmuligheder, du har på de manuelle kaffekværne.
På de lidt dyrere modeller har du flere indstillingstrin, eller kan ligefrem indstille kværnen trinløst. Det giver større valgfrihed, og gør det muligt at få malet kaffen præcist, som du ønsker det. Men i praksis kan de fleste klare sig med 4 eller maksimalt 5 indstillingstrin.
Magasinerne
De fleste kaffekværne er udstyret med to magasiner. Et til kaffebønnerne og et til den malede kaffe.
Det gælder dog ikke espressokværnene. Her er der kun et magasin til kaffebønnerne. De malede bønner kommer jo direkte ned i portafilteret.
- Bønnemagasinet – kan være i forskellig størrelse, så du kan opbevare kaffebønner til flere gange. Men i praksis anbefaler vi, at du kun hælder den mængde kaffebønner i magasinet, du har brug for at kværne. Og så opbevarer de kaffebønner i køleskabet, som ikke skal males.
- Magasin til malet kaffe – svarer typisk i størrelsen til bønnemagasinet, så der er plads til, at du kan male alt den kaffe, der er i bønnemagasinet. Igen anbefaler vi, at du kun maler, hvad du skal bruge her og nu. Men får du malet for meget, er det en god ide, at magasinet med den malede kaffe enten ikke er gennemsigtigt, eller er udstyret med et UV-filter til at beskytte den malede kaffe mod sollys. Beholderen skal helst også være antistatisk, så de malede bønner er til at få ud af beholderen.
Lydniveau
Espresso- og elektriske kaffekværne larmer, når de kører. Men heldigvis kan du få forholdsvis støjsvage kværne i forhold til tidligere. Du skal dog ikke forvente, at kunne føre en almindelig samtale, hvis I står lige ved siden af kaffekværnen, mens den kører.
Desværre kan det være svært at finde ud af, hvor meget kaffekværnen larmer, før du har købt den. For det er ikke alle producenter, som oplyser lydniveauet i deres produktbeskrivelse. Dem som gør, anvender dB(A) skalaen, som er den, der normalt bliver brugt til at angive lydstyrke.
Her svarer 60 dB(A) til lydniveauet på en almindelig samtale. Men da dB(A)-skalaen er logaritmisk, svarer en forøgelse på 3 dB til en fordobling af lydniveauet. Så et lydniveau på 66 dB(A), svarer det faktisk til, at lydniveauet er fire gange så højt som en normal samtale.
Funktioner
Udover at kunne male kaffen, har mange kaffekværne nogle praktiske funktioner, som enten beskytter kværnen, eller gør det nemmere at bruge den. Blandt nogle af de mest praktiske funktioner er:
Tørløbsfunktion – Stopper for kaffekværnen, så snart der ikke er flere bønner i magasinet. Det beskytter kværnen, og sparer dig for unødigt strømforbrug.
Overbelastningsbeskyttelse – Nogle bønner kan være mere udfordrende at male end andre, og er der havnet andet end bønner i magasinet, kan du i værste fald ødelægge knivbladene i kaffekværnen. Eller presse motoren så meget, at den brænder sammen. Det undgår du med en overbelastningsbeskyttelse. Den slukker for kaffekværnen, hvis motoren bliver overbelastet.
Ledningsopbevaring – Der er ikke noget værre end en ledning, som ligger og roder. Eller flagrer efter kaffekværnen, når du flytter den. De mest praktiske kaffekværne er udstyret med et oprul eller plads til opbevaring af ledningen i bunden af kaffekværnen. Så slipper du for, at den ligger og roder, og undgår at den kommer i vejen eller hænger fast, når du flytter kværnen.
Vægt – De mere avancerede kaffekværne er udstyret med en digitalvægt. Så kan du dosere bønnerne mere præcist, så du er sikker på at få malet den samme mængde kaffe hver gang. Det giver dig en mere ensartet smag på din kaffe efter hver maling.
Rengøring
Vil du passe bedst muligt på din kaffekværn, skal du huske at rengøre den for rester og olier fra bønnerne. Begge dele har det med at sætte sig i kværnen. Det sikrer samtidig, at du får den bedste smag på din kaffe, og bedre kan smage forskellen på de forskellige single lot bønner, du maler på kaffekværnen.
Her kan du med fordel købe en såkaldt kværnrens. Det er et renseprodukt, som netop fjerner olier og bønnerester fra kværnen. Det bruges egentlig til automatiske kaffemaskiner, men kan også anvendes til at rense din kaffekværn med.
Tøm bønnemagasinet for kaffebønner, og hæld 26 g kværnrens i magasinet. Kør dem gennem kaffekværnen, og hæld derefter 26 g kaffebønner i magasinet. Dem kører du også igennem, og smider væk.
Så er kaffekværnen renset og klar til at male kaffe igen.
Pris
Den sidste parameter er pris.
Her findes der forskellige prisintervaller inden for hver af de 3 typer af kaffekværne. Men lige som med mange alle andre ting, giver en højere pris typisk en bedre kvalitet og en mere solid og holdbar kaffekværn – samt et bedre resultat af formalingen.
Så står du med to modeller med meget jævnbyrdige egenskaber, anbefaler vi, at du altid tager den dyreste model. Den vil oftest holde i længere tid og give dig bedre kaffeoplevelser.
Post a Comment
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.