Have A Coffee 2020 Logo

Har du spørgsmål så kan du altid skrive til vores live support nede i højre hjørne af din skærm, vi er online mandag-torsdag 10.00-15.00 og fredag fra 10.00-14.00.

I samme tidsrum er du altid velkommen til at ringe til vores kundeservicecenter på +45 7199 1972

Ønsker du email support, så kan vi kontaktes på følgende;

Privatkunde? Så skriv til [email protected]

Erhvervskunde? Så skriv til [email protected]

a

Have A Coffee

De fire kaffearter – ikke alt kaffe er arabica

Har du også undret dig over, at der næsten altid står ”100 % arabica” ud for vores kaffer. Det er den kaffeart, som bønnerne tilhører. Men rent faktiske er der fire – og måske flere. Og under hver art er der flere sorter. Læs med, og bliv klogere på kaffens genetik. 

For den almindelige forbruger er kaffe bare kaffe. Men læser de på posen, vi de ofte finde ordet ”arabica” nævnt. Det er den kaffeart, som bønnerne i posen tilhører.

Men er der da flere arter af kaffe? Og hvorfor hører du så næsten aldrig om de andre kaffearter?

De 4 kaffearter

Faktisk er der hele 4 forskellige arter af kaffe – og muligvis flere.

Forskellen på dem handler især om smag, hvor de kan dyrkes, og så deres oprindelse.

De to mest udbredte kaffearter er:

  • Coffea Arabica stammer fra Etiopien, og er den mest udbredte. Det den, der giver den kendte kaffesmag.
  • Coffea Canephora – også kaldet robusta – stammer fra Uganda, er mere bitter, og har et ekstremt højt koffeinindhold.
  • Coffea Liberica – også kaldet excelsa – kommer fra Liberia, og bruges til at give kompleksitet og dybde til blandingskaffer.
  • Coffea Eugenioides stammer fra Østafrika, og menes – sammen med robusta – at være stamfaderen til Arabica.

Coffea Arabica – stjernen

Coffea Arabica – Arabicakaffen – er den kaffeart, som har givet os den smag på kaffen, som vi forbinder med kaffe. Simpelthen fordi det var den første kaffeart, som blev kommercialiseret.

Den stammer som sagt fra Etiopien, men dyrkes i dag over hele verden. Den stiller lidt højere krav til jord og højde en nogle af de andre arter, og er en smule sart over for insekter og sygdomme.

Under Arabica-arten findes der flere hundrede sorter. De fleste er skabt ved at forædle og krydse de oprindelige typica og bourbon sorter. Typica har den typiske kaffesmag, mens bourbon er mere blød og rund i smagen på grund af en afdæmpet syre.

Bourbon-sorten er meget udbredt i Brasilien, hvor alle vores single lot kaffer kommer fra.

Er du til en mere blomsteragtig aroma og en meget balanceret smag, skal du gå efter Arabica-sorten geisha

Coffea Canephora – robusta

Coffea Canephora er en lidt mere hårdfør kaffeart. Derfor navnet robusta. I forhold til Arabica-arten er den mere hårdfør over for sygdomme, insektangreb (den fungerer rent faktisk som en mild insektgift) og temperaturudsving. Og så kan den dyrkes ved meget lavere højder end arabicaen.

Det gør den både nemmere og billigere at dyrke.

MEN robustaen har en langt mere bitter smag, fordi den har op til 10 gange højere koncentration af koffein. Det betyder, at smagen af robusta er meget ringere end arabica.

Derfor anvendes den primært til de blandingskaffer, som sælges i supermarkederne. Samt enkelte specialkaffer.

Coffea Liberica – Excelsa

Coffea Liberica dyrkes i dag primært i Sydøstasien, hvor den går under navnet excelsa. Den gror i moderate højder i op til 18 meter høje træer, og kendetegnes ved sine dråbeformede frugter.

Rent kommercielt bruges denne kaffeart kun i beskedent omfang. Primært i blandingskaffer, hvor den tilføjer dybde og kompleksitet til smagen.

Coffea Eugenioides

Coffea Eugenioides ses næsten kun i brug ved baristakonkurrencer. Den stammer fra Østafrika, og dyrkes primært i Rwanda, Tanzania, Uganda, Kenya og Den Dominikanske Republik. 

Den giver en væsentligt ringere udbytte end arabica-arten, og har meget mindre bønner. Det gør den meget dyr.

Aroma- og smagsmæssigt er den kendetegnet ved en mere blomsteragtig aroma og en sødere smag på grund af et meget koffeinindhold end de andre kaffearter.

Endelig knytter der sig en interessant historie til Coffea Eugenioides. Det menes nemlig, at den i sin vildtform på et tidspunkt blev naturligt krydset med robusta-kaffen. Resultatet blev den arabicakaffe, som vi alle sammen ynder at drikke i dag. 

Arabica er kongen

Nu ved du en lille smule mere om de 4 mest kendte kaffearter, og hvorfor det er arabica, som er kongen. 

Det er ikke helt forkert at sige, at den har udnyttet sin ”first movers advantage” til at sætte standarden for kaffesmag. Samtidig har den været hjulpet godt på vej af, at robustaen – som jo er nemmere og billigere at dyrke – har en tæt på forfærdelig smag på grund af det høje koffeinindhold. 

Så derfor står der ”arabica” på stort set alt den kaffe du kan købe i dag – både i supermarkederne og hos os.

Post a Comment