Have A Coffee 2020 Logo

Har du spørgsmål så kan du altid skrive til vores live support nede i højre hjørne af din skærm, vi er online mandag-torsdag 10.00-15.00 og fredag fra 10.00-14.00.

I samme tidsrum er du altid velkommen til at ringe til vores kundeservicecenter på +45 7199 1972

Ønsker du email support, så kan vi kontaktes på følgende;

Privatkunde? Så skriv til [email protected]

Erhvervskunde? Så skriv til [email protected]

a

Have A Coffee

Hvorfor bliver kaffen bitter?

Bitter kaffe er ikke nogen god oplevelse – selvom nogen rent faktisk tror, at det er sådan kaffe skal smage. Men selv en god kaffe kan blive bitter, hvis du er uheldig. Nu skal du høre, hvordan du undgår det.

Der findes kun en slags kaffe, som er værre end bitter kaffe. Det er, når du tager fejl af sukker og salt, hvis du er til sukker i kaffen. Den kaffe er totalt udrikkelig.

Bitter kaffe smager næsten lige så dårligt. 

Men faktisk kan du undgå det, hvis du er omhyggelig med både dit valg af kaffebønner og den måde, du behandler kaffen på under brygningen.

Det starter med gode kaffebønner

Hele forudsætningen for ikke at ende med en bitter kop kaffe, afhænger i høj grad af, hvilke kaffebønner du vælger.

Kaffebønner af dårlig kvalitet forsøges oftest skjult ved at riste dem til den meget mørke side og give dem et fancy navn, når de sælges. Og netop den mørke ristning er faktisk med til at øge risikoen for, at resultatet bliver en kop bitter kaffe. ¨

Så hedder kaffen noget smart og ser meget mørkristet ud, bør du gå i en stor bue udenom.

Den sikre vej til kaffebønner i god kvalitet, er at købe dem et sted, hvor bønnernes vej frem til din kaffekop kan følges lige fra marken over ristningen, og til de lander på dit køkkenbord.

Indstil kaffekværnen til den måde, du brygger kaffen på

Er kaffebønnerne malet for fint i forhold til den måde, du brygger din kaffe på, får du nemmere overekstraheret kaffen.

Derfor er det vigtigt, at du vælger den rigtige formalingsgrad af kaffebønnerne, når du kværner dem. 

Her skal du se på, hvor længe kaffen er i kontakt med det varme vand, når du brygger kaffen. Altså skal dine kaffebønner males helt fint til en espressobrygning, lidt grovere til filterkaffe, et sted midt på kaffekværnens formalingsindstilling til AeroPress og helt groft til brygning på stempelkande.

Rengør det udstyr, du brygger kaffen med

Gamle bønnerister, som ikke er blevet vasket ud af dit kaffeudstyr, gør kaffen bitter.

Samtidig risikerer du, at der opstår mug og skimmelsvamp i de fugtige kafferester, hvis du ikke bruger udstyret særlig tit til at lave kaffe med. 

Så: Rengør det udstyr, du bruger til at lave kaffe med, hver gang du har brugt det. Og sørg for at tørre det godt af.

Så har du altid det bedste (og mest rene) udgangspunkt for en god kop kaffe.

Brug vand med den rigtige temperatur

Det næste, der kan være med til at skabe en kop bitter kaffe, er, hvis du bruger for varmt vand, når du brygger kaffen.

Tager du vandet lige fra kogekanden, når den er færdig med at koge, risikerer du at koge kaffebønnerne. Det fremmer i den grad bitterstofferne i dine kaffebønner.

Skal vandet have den rigtige temperatur, skal du lade det stå på kogekanden et lille minuts tid eller to. Find eventuelt ud af, hvor længe vandet skal stå, ved at stikke et termometer i vandet efter et minuts tid.

Den perfekte temperatur på vandet ligger mellem 92 til 96 grader Celsius. Og kommer du under det, bliver kaffen ”tynd” i smagen.

Kom ikke den ekstra skefuld bønner på

For mange bønner til for lidt vand øger risikoen for, at kaffen bliver bitter.

Så selv om du måske tænker, at du lige kommer lidt flere bønner på, for at få mere smag i kaffen, skal du lade være.

Hold dig til tommelfingerreglen med 7 gram bønner pr. kop – eller 16 gram bønner til en AeroPress. 

Så mindsker du risikoen for bitter smag på kaffen.

Lad ikke kaffen trække for længe

Jo længere tid kaffen får lov til at trække – ekstrahere – jo flere bitterstoffer udvikles der.

Så står kaffen for længe på stempelkanden eller i AeroPress’en, øger du risikoen for, at den bliver bitter.

Hold dig til en trækketid på 3-4 minutter i stempelkanden og omkring et minuts tid i AeroPress’en. Så er du sikker på et drikkeligt resultat uden bitter smag.

Velbekomme.

Post a Comment