Have A Coffee 2020 Logo

Har du spørgsmål så kan du altid skrive til vores live support nede i højre hjørne af din skærm, vi er online mandag-torsdag 10.00-15.00 og fredag fra 10.00-14.00.

I samme tidsrum er du altid velkommen til at ringe til vores kundeservicecenter på +45 7199 1972

Ønsker du email support, så kan vi kontaktes på følgende;

Privatkunde? Så skriv til [email protected]

Erhvervskunde? Så skriv til [email protected]

a

Have A Coffee

Hvordan laver du god kaffe på en kaffemaskine

Alle tænker, at de kan lave god kaffe på en kaffemaskine. Men som kaffenørd har du det sikkert lidt svært med de fleste af de maskinkaffer, som du bliver budt på. Det skyldes typisk afmålingen af kaffen – og folks forskellige syn på, hvordan god kaffe smager. Så hvordan laver du god kaffe på en kaffemaskine. For det kan du godt.

Det er de færreste kaffenørder, som bryder sig om kaffe, der er lavet på en kaffemaskine. Det har sådan en lidt andenrangs – og hos mange endnu lavere – status at lave kaffe på en kaffemaskine.

For du har ikke samme kontrol med brygningen af kaffen, som når du laver den selv ”i hånden”. F.eks. som pour-over, på en stempelkande eller i en AeroPress.

Men det kan du få – næsten i hvert fald.

Det første er kaffebønnernes kvalitet

Det første problem ved maskinkaffe, som du får serveret ude i byen, er kaffebønnernes kvalitet. For den almindelige dansker er opvokset med den kaffekvalitet, de kan få i supermarkedet – og tror, at det er sådan kaffe skal smage.

Som kaffenørd ved du bedre. Der ved du, at rigtig god kaffe kræver gode kaffebønner – og at de skal være friskmalede, når du skal bruge dem.

Og så er det ofte kaffemængden, den er gal med

Det næste som oftest giver problemer, er doseringen af kaffen. For folk har forskellige målemetoder, når de doserer kaffen – og der findes ikke nogen universel standardstørrelse på det kaffemål, som følger med kaffemaskinen. 

Samtidig bruges målet på forskellig måde. Nogen går efter, at der skal være top på deres kaffemål. Andre kører med strøgne mål, og andre igen går ikke så meget op i det. Det gør det svært at få en ordentlig smag på kaffen.

For skal du give dig selv de bedste muligheder for at brygge en god kop kaffe, er du nødt til at måle kaffen nøjagtigt op. På en vægt.

Måleforholdet er det velkendte: 7 gram kaffe pr. kop kaffe. Og heldigvis angives vandmængden i kopper på kaffemaskinens vandbeholder.

Men…

Du skal også have styr på vandmængden

Skal du være helt sikker på, at vandmængden stemmer, skal du også måle den op. I hvert fald indtil du har sikret dig, at kopmålet på kaffemaskinen svarer til den rigtige vandmængde. Nemlig 1 kop = 1,25 dl. 

Så er der plads til 10 kopper kaffe i kaffemaskinens vandbeholder, skal den kunne rumme 1,25 liter, for at pengene – eller rettere målet – passer. 

Kan vandbeholderen rumme det, skal du bruge 70 gram kaffe.

Du kan også gå efter at brygge kaffe af 1 liter vand. Hertil skal du bruge 56 gram kaffe.

Hvor meget er 7 gram kaffe?

Skal du brygge kaffe på en kaffemaskine på et sted, hvor du ikke har adgang til en køkkenvægt? F.eks. på jobbet eller i et sommerhus, som du har lånt.

Så kan du altid bruge en stor spiseske til at måle op med. Her svarer en strøget spiseske cirka omtrent til 7 gram kaffe. 

Er der et kaffemål, vil et strøget mål oftest også svare til 7 gram. Evt. kan du krydstjekke det ved først at måle kaffe op i en spiseske, og så hælde det over i måleskeen. 

Glæd en god ven

Vil du glæde en god ven med kaffemaskine? 

Så tag en lille portion friskmalede kaffebønner med, næste gang du skal på besøg, og lav en rigtig god kop kaffe på hans eller hendes kaffemaskine.

De fleste vil sikkert synes, at den kaffe de får, er for tynd. Men lær dem så at smage på kaffen – og giv dem lov til at opdage alle de smagsnoter, der er i en god kop kaffe.

Så begynder de at smile.

Post a Comment