Have A Coffee 2020 Logo

Har du spørgsmål så kan du altid skrive til vores live support nede i højre hjørne af din skærm, vi er online mandag-torsdag 10.00-15.00 og fredag fra 10.00-14.00.

I samme tidsrum er du altid velkommen til at ringe til vores kundeservicecenter på +45 7199 1972

Ønsker du email support, så kan vi kontaktes på følgende;

Privatkunde? Så skriv til [email protected]

Erhvervskunde? Så skriv til [email protected]

a

Have A Coffee

Hvad er honey roast kaffe?

Honning? Ummm, det lyder lækkert. Men hvad er egentlig honey roast kaffe? Ja, faktisk har det slet ikke noget med ristningen at gøre. Hvad det så handler om, kan du læse mere om i denne artikel.

Flere af de single-lot kaffer som vi sælger i vores webshop, er såkaldt honey roast kaffer. Det kan ses af, at der står Honey ud for Proces i produktbeskrivelsen.

Honey roast handler ikke om ristningen

For faktisk har betegnelsen ”Honey roast” intet med ristningen at gøre. I stedet handler det om, hvordan kaffen bliver behandlet efter høsten. Altså den proces kaffen går igennem, fra den er blevet høstet og til den skal ristes.

Her findes der mange forskellige måder at behandle kaffen på.

Det mest almindelige er at fjerne frugtkødet fra kaffebærret, og så efterfølgende vaske bønnen. Derefter gennemgår bønnen en fermenteringsproces for fjerne den klistrede hinde, kaldet mucilage, som sidder uden på kaffebønnen.

Den hinde spiller en vigtig rolle i honey-processen. 

Endelig vælger nogle kaffebønder at lade frugtkødet sidde på kaffebønnerne og tørre ud. Det kaldes den naturlige proces.

Sådan foregår honey-processen

Ved honey-processen bliver frugtkødet også først fjernet fra kaffebønnen. Men i stedet for at vaske bønnerne og fjerne mucilage-hinden ved hjælp af fermentering, bliver kaffebønnerne sendt direkte til tørring i solen.

Den tynde mucilage-hinde er meget sukkerholdig, og når kaffebønnerne har tørret et stykke tid, karamelliserer hinden, og giver bønnerne en gullig-gylden farve, som minder om farven på honning. Så enten har processen fået sit navn efter den søde hinde. Eller også er det den gyldne farve, som bønnerne får af tørringen. 

Herefter kan kaffebonden enten vælge at sende bønnerne til ristning, eller fortsætte tørringen. Fortsætter de tørringen, karamelliserer hinden yderligere, og får først en mere rødlig og senere en mere mørk og næsten sort farve. Hver farve giver sin helt egen smagsmæssige ændring.

Resultatet er, at bønnerne får en renere og lidt mere sødlig smag, end hvis bønnerne var blevet vasket og fermenteret. Til gengæld opnås der ikke den samme komplekse syre, som i vaskede og fermenterede bønner.

Særdeles velegnet til espresso

Betydningen af forskellen mellem vasket og honey processerne er blevet diskuteret i mange år i kaffekredse. Særligt forskellen i syre synes der at være en del uenighed om, ligesom den ikke kan defineres videnskabeligt. 

Men smagsmæssigt kan alle enes om, at der er en forskel, ligesom der er bred enighed om at grunden til, at der er mindre syre i den kaffe, som har gennemgået honey processen, virker både logisk og sandsynlig.

Så vil du have en renere smag og mindre syre i din espresso, skal du vælge en kaffe, der har gennemgået honey processen.

Jamen, hvad så med ristningen?

Selve ristningen har nøjagtig den samme indflydelse på ”honey roast” kaffer, som vasket og naturligt behandlet kaffe.

Bønnerne kan ristes til en hvilken som helst ristningsgrad fra lys til mørk med de smagsmæssige ændringer, som det giver. Blot bliver kaffesmagen ikke så syrlig.

Skal du bruge kaffebønnerne til espresso, foretrækker vi at bruge den ristningsprofil, som vi kalder City+. Det er en mørkristet kaffe, som fortsætter indtil lige før andet ”pop”. 

Det giver efter vores mening den bedste udnyttelse af kaffebønner, som har gennemgået honey processen hos kaffebonden.

Find vores honey-kaffer i webshoppen.

Post a Comment