Guide til pour over kaffe
Den grundige guide til pour over kaffe
Pour over kaffe er en af de ældste måder at brygge filterkaffe på. Og en af de enkleste rent teknologisk. For tricket i at brygge en god pour over kaffe ligger nemlig i selve praktikken. Altså, hvordan du foretager brygningen af kaffen. Det ser vi nærmere på i denne artikel.
Der er noget retro, nostalgi og meditativt ved at brygge pour over kaffe. For skal du lave god kaffe på den måde, skal du give alle trin i processen masser af omtanke, grundighed og kærlighed.
Det er lidt ligesom at spille golf. Du kan ikke tænke på ret meget andet imens. Så kan det ses på slaget og præcisionen.
Hvad er pour over kaffe?
Pour over kaffe handler om at brygge kaffe ved at komme kværnede kaffebønner i et kaffefilter og hælde vand på. Det lyder enkelt, og er det i princippet også.
Men skal du have et godt resultat, er der nogle vigtige små trick og detaljer, du skal kende – og så skal du ikke forcere det.
Det gør i øvrigt det at brygge en gang pour over kaffe til en rigtig god overspringshandling. Specielt på en søvnig morgen, hvor du godt liiige kan bruge et par minutter mere på at komme ud ad døren.
Hvad skal du bruge til pour over kaffe?
Til pour over kaffe skal du bruge:
- Kaffefiltre i en god kvalitet
- Kaffetragt
- Kogekande
- En vægt
- En timer
- Noget at brygge kaffen ned i
- Kaffebønner i en god kvalitet
Hvordan laver du pour over kaffe
Skal du brygge den bedste pour over kaffe, handler det ikke bare om at koge vand og hælde det over bønnerne i kaffetragten.
Skal det være rigtig godt, skal du helt ned i gear, og være grundig med både forberedelse, selve brygningen – og så gør det jo heller ikke noget, at du tager dig tid til at nyde resultatet.
Det allervigtigste er sådan set, at du holder udstyret rent. Så du skal også tage dig tid til at vaske og tørre det af efter brug. Så er du sikker på at få den bedste kaffesmag hver gang.
Trin 1: Forberedelse
Når du skal brygge pour over kaffe, starter du først med at sætte vandet over.
Her kan du godt bruge en standard elektrisk kogekande, men den er svær at dosere vandet med – og du får nemt pøset for meget på.
Det bedste resultat får du, hvis du anskaffer en særlig kande med en lang, tynd hældetud. Den gør det muligt at dosere vandet mere præcist og i en passende mængde ad gangen.
Imens vandet varmer op, vejer du 16 gram gode kaffebønner af, og kværner dem, så nu har nykværnede kaffebønner til brygningen.
Mens kaffen kværnes, tager du den kande, du vil brygge kaffen i, og sætter den på vægten. Derefter placerer du kaffetragten oven på kanden, og sætter filteret i tragten.
Når vandet koger, hælder du lidt af det kogende vand over filteret, så du væder hele filteret igennem. Du skal bruge så meget vand, at det drypper ned i kanden. Det fjerner papirsmagen, og varmer både filteret, tragten og kanden op. Så holder kaffen sig varm i længere tid.
Evt. overskudsvand hældes ud af kanden.
Trin 2: Blooming af kaffen
Nulstil nu vægten, og hæld de 16 g nyristet kaffe i filteret.
Hæld derefter 30 g varmt vand (93-96 grader) ud over kaffen. Brug eventuelt et termometer, og brug vand med den samme temperatur hver gang. For temperaturen er vigtig, da selv små temperaturforskelle giver en forskel på smagen af den færdigbryggede kaffe.
Tænd nu timeren, og rør forsigtig rundt i kaffen med en ske et par gange, mens timeren tæller op til 30 sekunder. Så er du sikker på, at alt kaffe bliver vædet igennem.
Det kaldes at bloome kaffen.
Det fjerner den CO2, som kommer fra ristningen af kaffen. Den kan i værste fald give kaffen en grim bismag. Men ved at kaffen får lov at bloome, udskilles CO2’en.
Er din kaffe helt nyristet, vil du derfpr opleve, at den hæver sig lidt i filteret i takt med, at CO2’en bliver frigivet. Denne effekt aftager, jo længere siden det er, at bønnerne blev ristet.
Skal du brygge en større eller mindre mængde kaffe, skal du hælde, hvad der svarer til den dobbelte mængde vand af kaffemængden over for at bloome kaffen.
Trin 3: Selve brygningen
Når kaffen har bloomet, lader du timeren fortsætte.
Hæld nu stille og roligt 125 g vand i filteret, så vandet fordeles jævnt over kaffen. Det er – som allerede nævnt – nemmest, hvis du bruger en kogekande med lang hældetud.
Lad nu kaffen trække, til der er gået et minut på timeren.
Hæld så yderligere 100 g vand i filteret, og hold øje med timeren.
Kaffen skal helst være løbet gennem tragten, så den er færdig med at løbe inden for 2,5 til 3 minutter, fra du startede timeren.
Er der stadig kaffe tilbage i tragten, når du runder de 3 minutter, er det bedre at fjerne tragten, end at lade det sidste kaffe løbe fra tragten og ned i kaffekanden.
Der kan godt være en del forskel på gennemløbstiden. Det skyldes, at nogle ristninger (og kaffesorter) giver flere fine kaffepartikler, når de males. De små partikler (fines) kan stoppe gennemløbet i filteret, så vandet er længere om at løbe i gennem – og trækketiden derfor bliver kortere.
Trin 4: Lad kaffen køle af
Lad kaffen stå og køle lidt ned, inden du smager på den.
Filterkaffe giver nemlig en meget mere klar kop kaffe. Det gør det muligt at smage mange flere smagsnoter end ved andre bryggemetoder. Men mange af smagsnoterne kommer først rigtigt frem, når kaffen er blevet kølet lidt ned.
Derfor er det en god ide at lade kaffe et par minutter efter brygningen.
Velbekomme.
Post a Comment
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.