Det rigtige vand til kaffe
Går du virkelig op i at brygge en god kop kaffe, skal du også huske at tage højde for vandkvaliteten, der hvor du bor. For er der alt for meget kalk og andre mineraler i vandet, får du nemt en tyndere kop kaffe. Læs med her, og find ud af, hvordan du får det bedste vand til din kaffebrygning.
Er du som folk er flest, bruger du koldt vand fra vandhanen til at brygge din kaffe med.
Stop lige dig selv – særligt, hvis du gerne vil have den bedste oplevelse med de kaffebønner, du brygger din kaffe af.
For det første skal du altid bruge koldt vand. For varmt hanevand indeholder oftest både flere bakterier og andre spor af opholdet i varmtvandsbeholderen. Bakterierne dræbes af opvarmningen, men bismagen fra tiden i varmtvandsbeholderen forsvinder ikke.
Hav styr på mineralbalancen i vandet
For det andet er det vigtigt, at du tjekker vandkvaliteten af det postevand, som kommer ud af vandhanen, der hvor du bor.
For i store dele af Danmark, er vandet meget hårdt på grund af meget kalk og andre mineraler i undergrunden.
Hårdheden på vandet måles i dH, og ligger typisk på fra 12 til over 30 dH. Særligt på Sjælland og i København, samt op langs den jyske østkyst ligger hårdheden på vandet over 12 dH. I den vestlige del af Jylland op til Limfjorden findes noget af det blødeste vand med en hårdhed på under 12 dH. Særligt i den vestlige del af Midtjylland. Her er vandet ekstremt kalk- og mineralfrit med en dH på under 4.
Det absolut hårdeste vand findes i flere bydele i København. Her er hårdheden i vandet oppe over 32 dH flere steder!
Helt præcist hvor hårdt vandet er i dit område, kan du få oplyst hos dit vandværk eller hos kommunen. Eller ved se på dette kort over vandets hårdhed i Danmark.
Hvad gør hårdt vand ved kaffen?
Jo højere dH der er i vandet på i din vandhane, jo større er risikoen for, at din kaffe bliver underekstraheret. Det giver en svag kaffe af den slags, som du synes er for tynd.
Samtidig vil det hårde vand medføre, at du skal afkalke din kaffemaskine eller kogekande oftere.
Men kan du så ikke bare bruge destilleret vand til at brygge kaffe af?
Næ, for det er både skadeligt for dit kaffeudstyr, og øger risikoen for, at din kaffe bliver overekstraheret. Det giver en mere bitter smag på kaffen.
Øv!
Det bedste vand til kaffebrygningen
Tricket er at finde noget vand, som har en såkaldt mineralbalance på lige omkring 150 ppm (dele pr. million). Det kan du få, hvis du køber en filterkande. Den kan filtrere kalk og mineraler i dit postevand fra, så det kommer ned på en passende mængde.
Du kan også købe kildevand til at brygge kaffe af. Dog bør du lige sikre dig, at det kildevand du køber, holder sig inden for den rigtige mineralbalance.
Husk at servere kaffen i en varm kop
Lige et bonustips på falderebet – hvis du ikke allerede ved det.
Når du serverer din kaffe, er temperaturen også vigtig for smagen. Så hælder du den friskbryggede, varme kaffe ned i en kold kop, er det med til at forringe smagsoplevelsen.
Så varm kopperne op, før du serverer friskbrygget kaffe næste gang – og smag selv forskellen.
Post a Comment
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.