Kan du lave cappuccino uden en espressomaskine?
Drømmer du om at lave cappuccino derhjemme? Men synes, det er en lidt dyr investering at fare ud at købe en espressomaskine, bare for at kunne lave en cappuccino en gang imellem? Så læs med her, og find ud af, hvordan du laver cappuccino uden en espressomaskine.
Cappuccino – ahh!
Findes der noget bedre, end lige at kunne sætte dig med den store kop med dejlig duft af kaffe og mælkeskum på toppen, og få hverdagen ned i gear?
Men vil du gerne slippe for at skulle ned på den lokale café eller kaffebar, for at kunne gøre det?
Jamen, så skal du jo ud, og anskaffe dig en espressomaskine med mælkeskummer.
Cappuccino uden espressomaskine
Men er det kun for at kunne lave en cappuccino i ny og næ, er det en forholdsvis stor investering at have stående. Samtidig er der al klargøringen og rengøringen, hver gang du bruger den.
Det kan næsten gøre dig mere stresset, bare at skulle lave espressoen til cappuccinoen.
Men hvordan kan du så lave en lægger cappuccino derhjemme?
Ja, du har sikkert prøvet de der pulverløsninger – og ved hvordan slutresultatet smager og opleves.
Så det er ikke en mulighed.
Men heldigvis behøver du ikke nødvendigvis at købe en espressomaskine for at lave en espresso.
Espresso på espressokande
For du kan også lave espresso på en såkaldt espressokande – eller mokkakande, som den også hedder.
Den består af en underdel, hvor du kommer kogende vand i og en overdel, hvor du kommer de nymalede kaffebønner oveni.
Imellem disse sidder der en filterkurv, hvor du kommer et kaffefilter i, så kaffebønnerne holder sig i det øverste kammer.
Derefter skruer du kanden sammen, sætter den på en kogeplade, og tænder for varmen på middelhøjt niveau.
Når vandet koger igen, vil dampen tvinge vandet fra det nederste kammer og op i det øverste.
Derved brygges kaffen, som så løber tilbage i det underste kammer.
Når der kommer nøddebrunt skum ud af tuden, er kaffen færdig.
Så tager du kanden af blusset, og holder bunden hen under den kolde hane et lille øjeblik, så ekstraktionen stoppes. Derved undgår du, at kaffen bliver bitter.
Resultatet er en espresso, der smager lige så godt som den, der kommer ud af en espressomaskine. Ok, ok, det er der delte meninger og meget religion omkring. Men vi synes selv, de to typer espressoer smager udmærket på hver deres måde.
Mælkeskummet på toppen
Men hvad så med mælkeskummet på toppen af din cappuccino? Den kræver jo en mælkeskummer.
De fås i mange forskellige prisklasser lige fra de simple håndholdte med et lille piskeris over nogen med stempler og til fuldautomatiske maskiner, som varmer mælken til den rigtige temperatur, og skummer den.
Den billigste løsning er den håndholdte version. Her varmer du mælken op i en gryde, så den får en temperatur i omegnen af 65 grader (så du skal også have et termometer 😊).
Når mælken når den temperatur, sætter du piskeriset ned i mælken, og tænder for mælkeskummeren. Vroooom – og så er der mælkeskum.
Du kan selvfølgelig også vælge den fuldautomatiske model – men så er vi igen oppe i en lidt højere pris, som kan være for høj, hvis du kun lejlighedsvist snupper dig en kop cappuccino.
Nu er alle delene på plads. Kan vi så få en opskrift?
Opskrift på cappuccino uden espressomaskine
Til en cappuccino brygget på en espressokande skal du bruge:
- En espressokande til 3 kopper (den mest almindelige størrelse)
- Omkring 16-20 g espressokværnet, god kaffe efter ønsket styrke på kaffen
- Cirka 2 dl kogende vand (så du hurtigt får gang i brygningen)
- Cirka 2,5 dl god mælk – barista- eller sødmælk.
Fremgangsmåde:
- Sæt vandet over at koge i en kogekande.
- Sæt mælken over på et lavt blus, og kom termometeret i, så du kan holde øje med temperaturen.
- Når vandet koger, hælder du det i den nederst del af espressokanden, så det når op til lige under ventilen.
- Hæld kaffen i filterkurven, så den ligger i et jævnt og plant lag.
- Skru nu top og bund sammen. Brug et viskestykke eller en grydelap til at holde den varme bund med.
- Sæt kanden på kogepladen på middelhøj varme.
- Når der kommer nøddebrunt skum ud af tuden på kanden, er kaffen klar.
- Hold bunden at kanden hen under til kolde hane, så ekstraktionen stoppes.
- Alt imens holder du øje med mælken, og tager den af varmen, når den er klar.
- Skum nu mælken med den håndholdte mælkeskummer, til den har den konsistens, du ønsker dig.
- Hæld kaffen i en kop, kom mælkeskummet oven på, og drys eventuelt med lidt kakaopulver på toppen.
- Sæt dig nu hen, og nyd din cappuccino lavet uden brug af cappuccinomaskine.
Post a Comment
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.