Juni – om mødre og kaffe

De, der allerede er abonnenter af Have a Coffee, ved at Moder Jord var meget generøs med Capixaba bjergene. Kaffen i denne region er naturligvis fremragende. Når den bliver plejet med omsorg og dedikation, bliver den fantastisk. I mødrenes måned tog vi til Castelo området for at smage én af disse bønner, der er frugter af denne fantastiske kombination af klima, jord og dyrkning.

Én af dem, der tager sig af afgrøderne, er Jeverson Pim, der gør det med hjælp fra hele familien. Traditionen med kaffedyrkning begyndte med hans bedstefar, som plantede en frøplante af Mundo Novo sorten. Træet fortsætter med at bære frugt her 30 år efter som et godt bevis på, at arbejdsindsatsen fører til et perfekt resultat.

  • ”Kaffen er nedarvet fra generation til generation. På min fars tid plukkede vi bare frugterne. Vi tilbragte meget tid på den måde, indtil vi indså, at der var naboer, som afskallede bønnerne. Det begyndte vi også på, og alt ændrede sig”, fortæller Jeverson.

Afskalningen i Sítio Sombra do Cedro begyndte for seks år siden. Efter de første 12 måneder efter etableringen af maskinerne, havde Jeverson allerede bemærket en væsentlig stigning i værdien af sækkene. Gradvist lykkedes det ham at geninvestere det overskud, han genererede. Dedikeret deltog han i forsamlinger, foredrag og møder – også i Café Collective. Inden længe opnåede hans kaffe 90 point.

Denne måneds bønner er velsignede
For Have a Coffee er disse bønner specielle: en gul catuaí omhyggelig dyrket med stor kærlighed, høstet i den sidste blomstring, som normalt sker i slutningen af året. Modnet med fuld styrke, som Jeverson forklarer:

”Normalt giver kaffetræet 3 til 4 blomstringer. Den første og sværeste, som giver en drik med mindre intensitet. Den anden og tredje har allerede stærkere frugter, meget veludviklede. Den fjerde er derefter et vidunder, for den har brugt hele året til at udvikle sig i. Kaffe er som et barn i moderens mave, som over tid udvikler sig og kommer ud i lyset, smuk og stærk.”