Når solen og sommeren ikke vil komme til Danmark, så importerer vi den bare fra Brasilien 🙂 I august måned mødte vi Renato Rodrigues på kun 19 år, der har taget Brasilien med storm og som er en af de hotteste up-and-coming micro-producenter for øjeblikket.

Kan man have sin egen kaffeplantage, producere god kaffe, som endda kan Cup of Excellence klassificeres, som kun 19 årig? Svaret er ganske enkelt ja, det er Renato et levende bevis på, men det har været noget af en rejse han skulle på for at komme dertil hvor han er i dag, om end på ganske få år.


Piata området, hvor Renato har plantagen Vista Alegri (3 hektar), er et fugtigt subtropisk klimaområde og specielt i højderne, der ligger mellem 1000 og 1500 meter over havets overflade, er temperaturerne ofte køligere. For kaffeplanten og dens bær, betyder det, at det tager længere tid for dem at modne, som igen gør, at de akkumulerer mere sukker/sødme og flere mineraler og dermed får en mere kompleks, men meget balanceret krop.

Men tilbage til Renato’s historie, der startede med at han, pga. at hans far blev syg, måtte overtage pasningen af familiens landbrug allerede som 14 årig, selvom han samme år lige var blevet meldt ind på et studie som junior ingeniør… Men med familiens økonomi som fokus, valgte han at satse på kaffen. Og en hel del selvstudier i øst og vest omkring dyrkning af kaffe, eksperimenter, mange besøg hos andre producenter, store og mindre fiaskoer og succes’er samt rigtig mange gange på messe og udstillinger (bl.a. i Belo Horizonte, hvor han som den yngste nogensinde vandt Golden Coffee Award med hans første seriøse høst i 2015), kan han nu 5 år senere se tilbage på sin store succes (og grine lidt af sin far der mente at kaffedyrkning på højt niveau ville betyde, at de gik konkurs) – Med mindre det at 10 doble både omsætning og indtjening altså er at gå konkurs 😉 I dag kommer de andre kaffebønder på besøg hos Renato, for at lære fra ham, en 19 årig knægt, det siger vist alt.

5’er skalaen for Vista Alegri: Krop: ***, Sødme: ****, Syre: **** og dybe noter af brændt karamel.