Juli måned og den danske sommer fejrede vi , med et brag af en kaffe. Ikke nok med at det er en 89 point Cup of excellence, så er det også vores første ’Slow Naturals’ kaffe nogensinde, også kaldet naturligt fermenteret kaffe, som kun bliver produceret i meget små mængder. Og så er det også årets dyreste kaffe i Brasilien, den blev solgt på auktion til svimlende kr.1.450,- pr. kg

Vi skal til nationalparken do Caparaó og der finder vi Santa Rita farmen, som ligger lige ved grænsen til både Minas Gerais og Espírito Santo. Farmen består af fire små afdelinger, i alt 70 hektar, hvor der på de 30 hektar dyrkes kaffe, i alt fra 900 til 1550 meters højde.

Milanez Lacerda familien har ejet jorden og farmen helt siden 1896, så de har mere end 120 års landbrugserfaring og er kendt i hele brasilien som nogen af de bedste producenter, og der taler vi på den aller øverste hylde.

Naturlig fermentering foregår ved, at de hele modne kaffebær, dvs. de er ikke pillet, kommer i stor lufttætte beholdere á 150 kg, uden vand og helt uden oxygen, hvor de ligger i 144 timer i den bagende brasilianske sol. Efter en rum tid begynder de at gære. Gæringen kontrolleres herefter op til 8-10 gange om dagen manuelt, hvor man lige løfter låget af hver enkelt tønde, dufter til den og checker, at alt er som det skal være og ikke overgærer. Man har også en temperaturstyret app, som holder helt styr på lige præcis hvornår kaffen har opnået den rigtige temperatur og har ligget længe nok og hvornår de skal røres rundt. Sluttelig ’smuttes’ alle kaffebønnerne ud af bærrene og tørres naturligt i solen.

Santa Rita fik som tidligere nævnt 89 point Cup of Excellence i sin helhed, men den var faktisk helt oppe på 91,2 COE point alene på kaffens krop, hvilket er det man kalder ’Rare Coffee’, som der kun bliver produceret ganske få 1000 kg af om året samlet i hele Brasilien. Månedens kaffen er rigtigt spændende, meget afbalanceret, nærmest smuk i sin ’krop’,

5’er skalaen ser således ud: Krop: *****, Sødme: ****, Syre: *** og med noter af cashewnødder, banan og jackfrugter, så der er spændt op til den helt store omgang af smagsnuancer.

 

De sidste fakta er, at juli månedens kaffe, som høst, er købt ind af Have A Coffee for 2 år siden, dvs. vi har købt en procentdel af en kommende høst allerede 2 år før, den bliver sået. Det er netop det vores kaffejægere kan, og som vi er kendt for som kaffe virksomhed. De fungerer lige som talent-scouts, der er ude at kigge på en god fodboldspiller og så følger udviklingen. Når vi så mener tiden er inde, så køber vi ind af deres høst, typisk 1-3 år før de sår. Derfor bliver det heller ikke meget mere Direct-Trade når vi handler sådan 🙂 Du får kaffen direkte fra producenten og hjem i koppen og er dermed med til at støtte op omkring hele økosystemet.

Kunne du også tænke dig at få sådanne kaffeoplevelser? Så meld dig til her